Vooruitblik 2017 – Trends Defensie en “impact” op Nederlandse bedrijfsleven

Begin januari van dit jaar heb ik in een kort artikel beschreven wat in 2017 de trends en ontwikkelingen in de defensie industrie zouden zijn. Naar mijn idee waren dat kostenbewustheid, “cyber warfare” en digitalisering. De vraag is of deze trend bewaarheid is geworden. Een andere vraag is wat de trends voor “impact” zullen hebben op het Nederlandse bedrijfsleven.

Trends Defensie - money

Kostenbewustheid

Defensieorganisaties zijn inderdaad op zoek gegaan naar “value for money”. We constateren dat het “maatwerk” zoals vaak gehanteerd werd, wordt verruild tegen “commercial of the shelf” (COTS) en “military of the shelve” (MOTS) oplossingen. En dat zal volgens ons een behoorlijke impact krijgen op het Nederlandse bedrijfsleven. In plaats van maatwerk producten en systemen zoals bijvoorbeeld de VECTOR, het ELIAS systeem en het nieuwe operationele vest zou het kunnen zijn dat Defensie gaat kiezen voor betrouwbare producten die al elders in gebruik zijn en gewoon “uit de folder” kunnen worden besteld. Dit zal een negatieve impact hebben op de innovatieve kleine bedrijven die goed boer(d)en op het defensie budget. De vraag is hoe deze bedrijven deze klap gaan opvangen met als belangrijkste: “Hoe verkoop je de producten buiten Nederland?” Voor bedrijven die bestaande producten verkopen zal er waarschijnlijk een groei gaan optreden. Ook voor deze bedrijven zijn er vragen die beantwoord moeten worden, met als belangrijkste natuurlijk hoe de verkoop binnen Nederland georganiseerd moet worden.

Trends Defensie - cyberwarfare

Cyber Warfare

De door ons beschreven trend van “cyber warfare” zet zich aardig door. “Cyber” wordt of is het nieuwe operationele domein, naast “zee”, “land” en “lucht”. Ook binnen de Nederlandse defensie binnen zal meer vraag ontstaan naar systemen ter bescherming van eigen informatiesystemen. Maar het Defensie Cyber Commando (DCC) heeft ook offensieve taken waardoor een markt ontstaat voor bedrijven die systemen aanbieden die in staat zijn om vijandelijke telefoons, computers en wapensystemen te verstoren of zelfs uit te schakelen. Ook internationaal bespeuren wij een toenemende vraag op dit gebied en dan met name naar het uitpeilen en verstoren van GSM en SATCOM middelen.

Trends Defensie - digitalisering

Digitalisering

Het afgelopen kwartaal zijn wij te gast geweest bij enkele operationele eenheden. Ondanks het feit dat het maatwerk ELIAS systeem is ingevoerd blijft er behoefte bestaan aan systemen die nét even anders zijn en nét even andere informatie opleveren dan wat standaard is. Naar ons idee zou het zelfs zo kunnen zijn dat het maatwerk ELIAS systeem al snel het veld gaat ruimen. Immers de snelheid op het asymmetrische slagveld en de behoefte aan informatie is dusdanig hoog dat fabrikanten van COTS en MOTS op “warp speed” bestaande producten aanpassen en moderniseren en toekomstige producten ontwikkelen. Wil Defensie bij blijven dan zal ook hier de weg naar COTS en MOTS snel ingeslagen moeten worden.

Trends Defensie en “impact” op Nederlandse bedrijfsleven

Voor meer informatie over kunt u een bericht versturen naar info@mssdefence.com of onze website www.mssdefence.com bezoeken.

Auteur: Derk Wisman, CEO MSS Defence

Translate »
Open chat
1
💬 Need help?
Hello 👋
Can we help you?