Kijkende naar 2017 dan zien wij binnen de defensie industrie een drietal belangrijke ontwikkelingen:

Kostenbewustheid

2017 – Kostenbewustheid 

Veel landen kijken steeds naar het Defensie budget. Gezondheidszorg, grensbewaking en binnenlandse veiligheid zijn punten die vaak hoger op de agenda staan. Defensie Inkooporganisaties kijken daarom ook steeds meer naar “value for money” in plaats van naar de meest innovatieve technologische hoogstandjes.

In Nederland zien we deze ontwikkeling al geruime tijd, kijkende naar het Defensie budget dat al jaren onder grote druk staat. Er wordt meer gekeken naar operationele maar ook materiële samenwerking met andere landen teneinde kosten te beheersen. En in plaats van “state-of-the-art” systemen wordt er gekozen voor een patrouillevaartuig met summiere bewapening in plaats van een snel varend fregat met lange afstand high-end sensoren en wapens.

Cyber Warfare

2017 – Cyber warfare

De afgelopen tijd zijn cyber aanvallen regelmatig in het nieuws geweest. Internationaal zal er de komende 5 jaren zo’n 1 biljoen dollar gespendeerd worden aan aanvals- en verdedigingsmiddelen. Regeringen en ook bedrijven zullen risico analyses gaan uitvoeren en gaan investeren in beveiliging en verdediging tegen deze “cyber” aanvallen.

Ook in Nederland bewapent Defensie zich tegen zulke aanvallen en wordt er geïnvesteerd in adequate verdedigingsmiddelen. In Nederland hebben we zelfs een eigen hoogleraar “Cyber Operations and Cyber Warfare”, namelijk brigade generaal Paul Ducheine. Voorts komt er een Defensie Cyber Commando dat de digitale systemen beveiligt, bedreigingen in de digitale omgeving herkent maar ook vijandige digitale systemen kan aanvallen, manipuleren of uitschakelen.

code_banner

2017 – Digitalisering

Op het moderne slagveld is er steeds meer sprake van gevechten die op afstand worden bestuurd. Zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van operaties met onbemande vliegtuigen. Of het op grote afstand lanceren van verdedigings- en aanvalswapens. De snelheid ligt gewoonweg hoger dan voorheen en er is een steeds grotere behoefte aan “situational awareness”. Hierdoor is er steeds meer vraag naar goede gevechtsveld informatie die snel en (daarom) ook digitaal beschikbaar moet zijn. We zien dat op de lagere niveaus een tactisch internet wordt gehanteerd voor het management van wapensystemen en voertuigen. Op het hogere niveau zien we dat er een “Upper Tactical Internet” komt dat vanaf bataljons niveau de informatie distribueert.

In Nederland heeft Defensie deze behoefte al zo’n 5 jaar geleden geuit. Het project “Battle Field management System” (BMS) en Datacommunicatie Mobiel Optreden (DCMO) is afgerond en het door DMO ontwikkelde ELIAS systeem wordt op het tactische niveau ingevoerd. Op het hogere echelon is het TITAAN systeem beschikbaar.

Auteur: Derk Wisman, CEO MSS Defence

Translate »
Open chat
1
💬 Need help?
Hello 👋
Can we help you?