Our new Black Sage BS-500 Tactical Drone Disruptor is getting attention from different media: “At Dronewatch we dare to bet that in the foreseeable future the market for anti-drone will be bigger than the market for drones themselves”.

—————————————————————————————————————————-

DroneWatch.nl
ANTI-DRONE GUN NU OOK IN NEDERLAND VERKRIJGBAAR

By Wybe de Jager (22 maart 2017)

Bij Dronewatch durven we rustig te wedden dat de markt voor anti-drone maatregelen binnen afzienbare tijd groter is dan de markt voor drones zelf. Drones met vangnetten, speciaal getrainde roofvogels en zelfs anti-drone guns: alles wordt uit de kast gehaald om potentieel gevaarlijke drones onschadelijk te maken of nieuwsgierige aagjes met hun drones te weren. Eén zo’n anti-drone gun is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Maar de vraag is voor hoe lang.

De BS-500 Tactical Drone Disruptor, zoals het anti-drone geweer officieel heet, maakt gebruik van radiosignalen om zowel de besturingssignalen als de GPS-ontvangst van de drone te storen. De gebruiker van de gun hoeft alleen maar op de ongewenste drone te richten en de trekker over te halen. Afhankelijk van de programmering van de drone zal deze vervolgens in de lucht blijven hangen, terugkeren naar het punt van opstijgen of de landing inzetten. Maar doordat ook het GPS-signaal wordt verstoord kan het ook zijn dat de drone onbestuurbaar raakt en crasht.

dronewatch

Handzaam

Volgens Derk Wisman van importeur MSS Defence is de BS-500 is een geschaalde versie van het uitgebreide Amerikaanse UAVX systeem van Black Sage. “De bestrijdingstechniek is door en door getest en is al in gebruik bij verschillende eindgebruikers in diverse landen. Het mooie van de BS-500 is dat deze effectiviteit combineert met handzaamheid. Je kunt de BS-500 vanuit de hand richten en hij past met gemak in de kofferbak of op de achterbank van een auto. Daarnaast is proportionaliteit ook al ingebouwd. De gebruiker kan als eerste stap de communicatie naar de drone beïnvloeden. Vervolgens kan bij het uitblijven van effect de GPS functionaliteit uitgeschakeld worden. Met als resultaat dat de drone óf direct landt óf terugkeert naar het laatste of originele way point.”

Volgens de specificaties werkt de gun op drie frequentiebanden: 1,575, 2,4 en 5,8 GHz. Het vermogen van de straalzender bedraagt 10 Watt. Het bereik zou daardoor tussen de 500 en 1.000 meter bedragen. De gebruiker moet het geweer op het zicht richten op de drone. De Communication disruptor en de GPS Disruptor kunnen onafhankelijk van elkaar in- of uitgeschakeld worden.

Drone Watch

Illegaal
Het gebruik van stoorzenders is in Nederland echter illegaal. Zowel het bezit als het gebruik van een jammer wordt gezien als een overtreding van de Telecommunicatiewet en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Maar volgens Wisman kan de inzet van de anti-drone gun het doel heiligen: “Bijvoorbeeld als je iets potentieel illegaals doet om een extreem event te voorkomen.”

Wij achten het niet waarschijnlijk dat de verkoop van de Drone Disruptor lang gedoogd wordt. Maar dat wil niet zeggen dat anti-drone technologie niet binnen handbereik kan komen van particulieren: ongetwijfeld zullen er zelfbouwsets op de markt verschijnen die het mogelijk maken om zelf een anti-drone gun te ontwikkelen. Maar ook het bezit en/of gebruik van een DIY-jammeris niet toegestaan.

Indekken
De importeur dekt zich in ieder geval op haar website alvast in: “It is illegal to hamper WiFi and GPS communications, it can cause serious damage to third parties as it may influence the use of common devices such as computers or wireless phones. The use of BS-500 is therefore primarily limited to police, law enforcement and military authorities. The risk of operating the BS-500 must always be carefully evaluated against the threat of an incoming hostile drone.”

You can find the original article by clicking here

Translate »
Open chat
1
💬 Need help?
Hello 👋
Can we help you?